Om Birthe Engedal

”At male giver mig en dejlig fred. Tankerne flytter fra hverdagens bekymringer til maleriet,” fortæller Birthe Engedal og tilføjer: ”Jeg håber, at den fred og ro også afspejler sig i mine værker.”

 

Birthe Engedal malede allerede som ung, da hun voksede op i Himmerland, siden blev hun uddannet til børnehavepædagog i Kolding, før hun flyttede til København. Sammen med sin mand rejste hun også til Indien og Bangladesh, og selv da hun fik tre børn rejste hun med familien til Afrika. Faktisk var det hernede i Sahel-området i Cameroun, at hun genoptog sin ungdoms interesse for at male. Hun kom nemlig i kontakt med afrikanske malere, som malede på genbrugt sækkelærred, pap og træplader for at overleve. Samtidig med, at hun købte deres malerier og opmuntrede dem, begyndte hun selv at male igen. Det er nu over 20 år siden, og Birthe maler fortsat en del afrikanske billeder fra sine jævnlige besøg i det eksotiske Cameroun.

 

”Der er så mange sjove og anderledes motiver dernede, men jeg bliver også inspireret, når jeg vandrer på mine Camino-vandringer i dagevis. Jeg kan rigtig godt lide at sætte farver sammen og gøre kompositionen harmonisk – og så alligevel sådan, at den stikker lidt i øjnene,” smiler hun.

 

”Jeg har aldrig låst mig fast i én stilart. Jeg eksperimenterer stadig. Det bliver jeg ”tvunget” til ved at gå på kurser på kunstskoler og på Aarhus Kunstakademi, som jeg har fulgt i mange år for at udvikle mig. Jeg maler med akryl og olie og nogle gange med spartel, hvis det giver det bedste resultat,” forklarer Birthe, som arbejder intenst i mange timer med hvert enkelt billede, uanset om det er nok så lille i 18 x 24 format.

 

De sidste mange år har hun levet i selve UNESCO-byen Christiansfeld, hvor hun er blevet en moderne Christiansfelder-maler, der tager tråden op efter bl.a. Jeppe Madsen Ohlsen billeder fra 1930-40.

”Her i byen maler jeg mest figurativt. Det er de gamle huse, døre og miljøer i byen, der fanger mig,” siger Birthe, der har malet utallige små malerier med byens smukke og charmerende motiver, som giver en stemning af Brødremenighedens fristad gennem 250 år.

 

Hvert år er Birthe også koordinator for en sommerudstilling med kunsthåndværk i uge 30 i det smukke forsamlingshus ved Hejlsminde strand, hvor hun også viser naturmotiver fra Lillebælt, Noret og havnen.

 

Omtale fra “101 kunstnere 2024/25”

 

rpt